Perşembe, Mart 28, 2024

Adet Döneminde Hamile Kalınır Mı?

Adet (Regl) Nedir?

Sağlıklı gebelik yumurta hücresinin sperm ile döllenmek üzere olgunlaştırılması ile başlar ve doğum eylemi ile son bulur.
Vücut, sperm tarafından döllenen yumurta hücresi rahim duvarına doğru şekilde tutunarak  ve burada korunarak bazı değişiklikler yapar. Bunlardan başlıcası rahim içi mukus salgı artırılması ve rahim duvarının kalınlaştırılmasıdır.

Gebeliğin başlayabilmesi için döllenmiş olan yumurta hücresinin rahim duvarına yerleşmesi gereklidir. Rahim içi mukus sekresyonunun artırılması ile rahim duvarında yapışkan bir yer oluşturulur ve bundan dolayı yumurta hücresinin tutunması sağlanmaktadır.

Bununla beraber döllenmiş olan yumurtanın rahim duvarına yerleşmesi için burada bulunan dokuların bazı hormonlar vasıtasıyla kalınlaştırılması, dolgunlaştırılması ve yumurta hücresinin kolayca gömülmesi için uygun atmosferin yaratılması gerekir.

Gebelikle bağlantılı progesteron gibi hormonlar endometrium olarak adlandırılan bu rahim duvarının yoğun olarak kanlanmasını sağlamaktadır ve yumurta hücresinin yerleşmesini kolaylaştırmaktadır.

Yumurta sperm tarafından döllenmek üzere olgunlaştırılmış ve endometrium tabakası döllenmiş yumurtanın yerleşmesi için hazırlanmış olsa dahi cinsel birliktelik ile rahim içerisine sperm hücrelerinin geçişi sağlanmazsa döllenme gerçekleşmez ve haliyle gebelik süreci başlatılamaz. Bu durumda olgunlaşmış yumurta hücresi rahim duvarına yerleşmeden vajinal yolla dışarı atılır.

Yumurta hücresinin vücuttan dışarı atılması ile gebelik sürecinde etkili olan hormonların seviyelerinde ani değişiklikler gerçekleşir.
Bunun sonucunda vücut gebelik için yapmış olduğu hazırlıkları sonlandırır ve kalınlaşmış olan rahim içi dokuyu parçalayarak vücuttan dışarı atar.

Bu durum “adet kanaması” olarak adlandırılır. Kanamanın bitişiyle beraber vücut aynı hazırlıklara yeniden başlamaktadır ve bu döngü gebelik gerçekleşmediği sürece her ay  düzenli olarak tekrarlar.

 

1-5. gün: Yumurtanın döllenememesi nedeniyle hamilelik oluşmamıştır ve bu nedenle menstrüasyon başlar.

6-10. gün: Östrojen hormonu, yumurta üretimini ve rahimdeki endometriyal hücrelerin yeniden büyümesine olanak sağlar.

11-18. gün: Kadın doğurganlığının  üst düzeyde olduğu yumurtlama dönemi meydana gelir. Olgun bir folikül salınarak döllenmek üzere fallop tüplerine ilerlemektedir.

19-28 gün: Hormon sekresyonları, rahim duvarını implantasyon için besleyici bir ortam oluşturmak üzere kalınlaştırmaya katkı sağlar.

Son günlerde, döllenen yumurta ile bir sperm birleşemez ise adet yeniden başlar. Hamilelik oluşma durumunda hormon seviyeleri hamileliğe göre düzenlenir, ve adet kanaması oluşmamaktadır.

 

Adet Döneminde Hamile Kalınır Mı?

Hamile kalmak için adet döngüsünün takibi oldukça önemlidir. Adet döngüsünün takibi ile beraber yumurtlama dönemleri hesaplanabilir ve verimli dönemler tespit edilebilmektedir. Kadın için adet dönemine gelinceye kadar 28 -30 gün içerisinde yumurtlama yaşanmaktadır. Adet döneminde ve sonrasında yumurtlama, adet sonrasından 4 güne kadar gerçekleşmemektedir. Fakat belirtmemiz gerekir ki erkeğin spermi 72 saat yaşayabilmektedir. Bu sebeple adet döneminde cinsel ilişki yaşansa bile gebe kalma  ihtimali vardır.

 

Adet Döneminden Önce Hamile Kalınır mı?

Gebelik sürecinin başlaması için yumurta hücresinin olgunlaşarak döllenmeye hazır hale gelmesi ve yumurtalıklardan fallop tüplerine salınarak sperm tarafından döllenmesi gerekmektedir.

Gebeliği başlatmaya yönelik döngü adet kanamasının son gününde  başlar ve bu döngünün 10. günü civarında yumurtlama işlemi gerçekleşmiş olur.

Yumurtlama dönemi yaklaşık 5 gün olarak bilinse de yumurta hücresinin yumurtalıklardan dışarı atılma olayı bir günde yaşanmaktadır. Bundan dolayı gebeliğin başlatılabilmesi için yumurtanın yumurtalıklardan dışarı atıldığı günde cinsel ilişki yaşanması ve olgunlaşmış yumurta hücresinin rahime giren spermler tarafından döllenmesi gerekmektedir.

Adet kanamasından hemen önce yumurta hücresi fallopi tüpünden geçip rahim boşluğuna ilerler. Rahim duvarı olası gebelik durumu için hazırlanmış ve yumurta hücresinin tutunması için gereken mukus salgısını artırmış olduğundan döllenmemiş yumurta burada kısa bir süre olsa dahi kalabilmektedir.

Adet Döneminde Hamile Kalmak İçin Şartlar

Adet döneminde hamile kalmak için gereken koşulları sağlamak adına bütün kadınları genellemek bu konuda doğru olmayacaktır. Bunun sebebi her kadının kendine özgü bir adet düzeni ve yumurtlama zamanlarının olmasından dolayıdır. Bundan dolayı bazı durumlarda hesaplanan yumurtlama zamanları ve adetin ilk başladığı günde sapmalar olabilmektedir. Hormonlarda oluşan bir dengesizlik adet kanamasının zamanına doğrudan etki edip değiştirebilir.

Cinsel ilişkinin ardından spermler 3 gün kadar işlevselliğini koruyarak canlı kalabilirken bazı kadınlarda vajina içinde ya da rahimde bu süreleri daha da uzun olabilmektedir. Adet döneminde hamile kalınır mı? Sorusunun aslında spermlerin ne kadar canlı kalabildikleri ile orantılı olduğu söylenebilir.

Bazı durumlarda adet kanaması kesildikten sonra lekelenme şeklinde kanamalar olmaktadır. Bu zaman zarfında korunmasız olarak ilişkiye girilirse hamile kalma olasılığı da vardır.

Adetliyken Hamile Kalma Belirtileri Nelerdir?

Adet döneminden hemen önce gebelik gerçekleşirse kalınlaşmış olan rahim içi duvarın bir kısmı kanama ile dışarı atılabilir. Bu durumda az da olsa adet kanaması görülür ancak bu kanama normalden daha farklı özelliklere sahiptir.

Rutin kanamaya oranla daha açık renkli, daha sıvı kıvamlı ve daha kısa süreli olarak ortaya çıkan bu kanama bazı durumlarda rahim duvarına tutunmuş olan yumurta hücresinin ayrılmasına ve gebeliğin düşükle sonuçlanmasına yol açabilir.

Bu nedenle özellikle gebe kalmaya çalışan kadınlar kanamanın özellikleri ve adetliyken hamile kalma belirtileri hakkında bilgi sahibi olmalı ve bu süreçte görülen kanamaları yakın takip etmelidir.

Bu süreçte hızlı hormonal değişikliklerden dolayı ruh halinde dalgalanmalar görülür. Bununla birlikte meme dokusunda gelişen hassasiyetin gerilememesi, kabızlık ve mide bulantısı gibi sindirim sistemi problemleri ve daha pek çok belirti ortaya çıkabilir.

 

 

Regl Döneminde Hangi Durumlar Gebeliğe Neden Olabilir?

Adet döneminde hamile kalabilir miyim yönündeki sorular, çoğu kadının merak ettiği bir durumdur. Bu dönemde, vücutta, gebelik için uygun koşullar oluşmuş olabilir. Hormonal değişimler, yumurtanın oluşma zamanı ve gelişme süresi gibi şeylerin de değerlendirmeye alınması gerekmektedir. Bu dönemde hamile kalınması için olması gereken durumlar şunlardır:

  1. Yumurtanın oluşması ve çatlamaya hazır bir büyüklükte olması
  2. Cinsel ilişki sonrası rahme giden spermlerin, rahim içinde olması ve ideal canlılıkta bulunmaları
  3. Vücuttaki hormonların, belirli bir seviyede salgılanıyor olması

 

Hamileyken Adet Olunur mu?

Hamilelikte adet olmak biyolojik olarak mümkün bir durum değildir, ancak istisnai durumlar olabilir. Hamileliğin başlangıcından itibaren hamilelik hormonu olarak bilinen hCG (insan koryonik gonadotropin), adet dönemleri durur. Bununla birlikte, adet gecikmesinden önce hafif kanama veya lekelenme ile ilişkili kanama meydana gelebilir. Genelde adet kanaması ile karıştırılan bu durum, embriyonun rahime yerleştiğinin ve hamileliğin başlamasının belirtilerindendir.

Hamileliğe rağmen adet kanamalarına gibi yoğun kanama mevcutsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Adet Döneminde Hamile Kalmamak İçin Neler Yapılabilir?

Hamilelik planlaması yapmayan kişiler , adet döneminde olsa dahi cinsel ilişki esnasında bir doğum kontrol yöntemi kullanmaları gerekmektedir. Gebeliğin önlenmesi için yaygın olarak kullanılan doğum kontrol yöntemleri şunlardır:

Prezervatif,

Doğum kontrol hapları,

Enjekte edilen kontraseptifler,

Diyafram,

Adet Dönemi İle Hamilelik İlişkisi Nedir?

Kadınlar düzenli adet dönemlerine sahip olduklarında, yumurtlama dönemleri iki adet döneminin ortasındadır. Adet döngüsünün 14. veya 15. günü, kadınların hamilelik riski en yüksek olduğu zamandır.

 

Latest Posts

En Çok okunanlar