Cuma, Nisan 26, 2024

ALOE VERA NEDİR FAYDALARI NELERDİR NASIL KULLANILIR

ALOE VERA NEDİR?

Aloe vera sağlık yönünden birçok yararı olan sulu bir bitkidir. Alternatif tıpta da birçok durumun tedavisi için kullanılmaktadır. Aloe vera, sıcak ve kuru iklimlerde yetişen kaktüs benzeri bir bitkidir. Kozmetik ve tıbbi amaçlar için de kullanılmakta olan aloe vera bitkisinin ana etkeni aloe jelidir.

Aloe vera kullanımının geçmişi yaklaşık 6.000 yıl öncesine Mısır’a dayandığı bilinmektedir. “Ölümsüzlük bitkisi” olarak da bilinen aloe vera, bir zamanlar firavunların cenazesinde hediye olarak verilmiş bir bitkidir. Mısır dışında, diğer ülkelerde de sağlık yararları nedeniyle aloe vera kullanılmıştır.

Aloe vera, bitkinin sağlık faydalarını sağlayan aktif maddeler içerir. Aloe vera yapraklarında en az 160 temel bileşen vardır. Bazı bilir kişiler,aleo verada en az 300 ila 400 hayati bileşen olduğunu söylemektedir. Örneğin, aloe vera, oksidatif stresi önlemek için serbest radikalleri uzaklaştırarak çalışan antioksidanları olan A, C, E ve B vitaminlerini içermektedir. Aloe vera ayrıca monosakkaritler, polisakkaritler, hormonlar, enzimler ve ikincil bitki bileşikleri içermektedir.

 

ALOE VERA NASIL YETİŞTİRİLİR?

Bahçe de yetiştirildiği gibi evde de  saksı içerisinde rahatlıkla yetiştirebileceğiniz bir bitkidir. Saksı dibinden sürekli yeni filizler vermektedir. Bu filizleri kesip başka saksıda da yetiştirebilirsiniz. Bunu yapmanız çoğalmasını sağlayacaktır.

Aloe Vera bitkisi bol güneş ve hafif esinti alan konumları sever. Özellikle akşam rüzgarını seven bu bitkinin en sevdiği mevsim İlkbahar mevsimi olduğu bilinmektedir. Hava sıcaklığı 10 derecenin altına düştüğü zaman  dışarıya çıkarılmaması gerekir. Soğuk havadan oldukça hızlı etkilenen bir bitkidir. Yaprakları ve kök kısmında ani donmalar ve bundan çürümeler görülebilmektedir.

Aloe Vera çiçeğinin toprak değişimi yılda 1 kere sıcak ayların başlangıcı olan Nisan ayında yapılması önerilir. Humuslu ve mineral bakımından zengin toprakları seven aloe vera bitkisine, mutlaka gübre ve torf da ilave edilmesi gerekir. Zengin ve besleyici toprak bitkinin rahatlıkla kendine gelmesini sağlayacaktır. Bitkinin saksısının en fazla bir numara büyük olması gerekir.

ALOE VERA YETİŞTİRİLİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN PÜF NOKTALAR NELERDİR?

  • Kışın 10 günde 1 defa yazın ise hafta 1-2 defa ortam sıcaklığına bağlı sulanması kafidir. Sulama yapıldığında saksı içerisindeki toprağın her yerine aynı orantıda su verilmeye dikkat etmelisiniz.
  • Bitkinize asla çeşme suyu kullanmayın. Aşırı klor bitkinin kök gözeneklerini kapatarak yapraklarının sağlıksız görünmesine sebep olmaktadır.
  • Bitki yaz aylarında kesinlikle direk güneş altında bırakılmamalıdır. Direk güneş yapraklarının bozulmasına sebep olmaktadır.

 

ALOE VERA BİTKİSİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Aloe Vera sindirim sistemini kuvvetlendirir.
Mide rahatsızlıklarını en aza indirmektedir.
Cilt derisi üzerinde tedavi unsuru haline gelen bu bitki, yıpranmış hücreleri yenilerken, onarma ve nemlendirmeye yönelik kullanılabilmektedir. Aloe vera yağı veya aloe vera sabunu cilde uygulandığı zaman örneğin kuru ciltlerde sık karşılaşılan dökülme ve kızarıklık sorunlarını iyileştirmeyi sağlamaktadır.
Yanıklar, deri iltihaplanmaları ve güneş ışınlarının zararlı etkilerinden kaynaklı oluşan yanıklar aloe veranın bileşenleri sayesinde tedavi edilebilmektedir. Kolon kanseri riskini azaltır.
Bağırsak hastalıkları tedavisinde kullanılır. Bağırsak mantarlarını gidermekte etkilidir.
Böbrekleri hastalıklardan koruma etkisine sahip olan aloe veranın vücuttaki enzimleri depolama özelliğine sahip olduğu söylenmektedir.
Enfeksiyon oluşumunu engeller. Metabolizmayı da hızlandırmaktadır.
Kana oksijen aşılayan aloe vera bitkisinin iltihap problemlerinde de tedavi edici içeriğe sahip olduğu bilinmektedir.
Aloe vera akne tedavisinde kullanılmaktadır.

Antioksidan özelliğinden dolayı cilt yanıklarını hızlıca tedavi eder. Cildin yaşlanmasını önler.
Aloe vera bitkisi kanser tümörlerinin oluşmasını başlangıç aşamasında engelleyebilir.
Kolesterol seviyesini dengede tutmaktadır.
Kalp damar sağlığına yararlıdır.
Kan akışının hızlanmasını sağlayarak damar tıkanıklığını önlemektedir.
Aloe vera jeli ve sabunu ufak cilt alerjileni de tedavi eder.
Aloe vera depresyon ve ruhi bozukluklara neden olan sorunları ortadan kaldırabilir.
Diyabete iyi geldiği bilinmektedir.
Böcek sokmalarına karşı aloe vera jeli kullanılmaktadır.
Egzama ve sedef hastalığına iyi geldiği gözlemlenmiştir.
Aloe vera bitkisi kaynatılarak içildiğinde astım hastalığının etkisini azalttığı bilinmektedir.
Göz iltihaplarını ise aloe vera suyu ile hafifletmektedir.

 

ALOE VERA NASIL KULLANILIR?

Aloe Vera bitkisi iki şekilde kullanılmaktadır. Bunlardan ilki ağız yolu ile ikincisi ise cilde uygulanan şekildedir. Ağız yolu ile tüketilmesi vücudun sindirim, boşaltım ve sinir sistemine yarar sağlar, cilde uygulanarak tüketildiğinde ise cilt için tedavi edici olmaktadır.

Aloe Vera bitkisinin dibinden bir yaprağını alın ve kökten uca doğru küçük kırıklarla bitkiyi ayırın. İçerisinde bulunan jeli, ağız yolu ile veya cilde temas ile kullanabilirsiniz.

ALEO VERA SAÇA NASIL UYGULANIR?

Sağlıklı ve güçlü saçlar için de fayda sağlayan aloe vera, elektriklenen saçları kontrol altIna almayı sağlar ve aynı zamanda saçlarınızın güçlenmesini de desteklemektedir. Aloe veranın saça faydalarını da inceleyerek problem yaşadığınız konulara çözüm bulabilirsiniz.

Öncelikle bitkinin yapraklarından ihtiyacınıza göre bir yaprak kesmeniz gerekmektedir. Kesme işlemini gerçekleştirdikten sonre jel kısmını saçınıza uygulayabilirsiniz.

ALOE VERA CİLDE NASIL UYGULANIR?

Oldukça iyi  bir nemlendirici olan bu şifalı bitki harici olarak cilde sürülebilir. Günümüzde  kozmetik alanında fazlasıyla kullanılmaktadır. Aloe vera jelini yüzünüz, boynunuz ve vücudunuz için de  kullanabilirsiniz. Bu jel, cildinizin derinliklerine nüfuz ederek pH dengesini düzenlemektedir. Kadınlarda özellikle hamilelik sonrası ve hızlı kilo alıp verme nedeniyle oluşan çatlak vb cilt sorunları için fayda sağladığı bilinmektedir.

Bitkinin yapraklarından birini kopararak, bıçak yardımıyla keserek jel kısmını ortaya çıkarın ve cildinizde bulunan sivilcelerin üzerine uygulayın. Birkaç dakika bekledikten sonra cildinizi durulayabilirsiniz.

– Cilt tonu eşitsizliği yaşayanların da çok tercih ettiği aloe veranın yararlarından bir diğeri de renk açıcı özelliği olmasıdır. Eşit bir cilt tonu için de aloe vera jelini tercih edebilirsiniz.

– Mat bir cilt görünümü elde ederek, sebum dengesinin korunmasına yardımcı olur.

 

 

ALOE VERA KİMLER KULLANMAMALIDIR?

Hamileler ve emziren anneler: Hamile iseniz veya  emziren bir anne iseniz, aloe vera kullanmamalısınız. Hamilelikte düşüğe yol açtığına ilişkin raporlar bulunmaktadır.

Alerji sorunu olanlar: Alerjik tepkilere neden olabilir. Bu durum ağızdan almanın yanı sıra bölgesel kullanım için de geçerli olmaktadır.

Yaşlılar: Laksatif etkisi kanda elektrolit dengesizliklere neden olabilir ve bunun sonucunda düzensiz kalp atışları ve halsizlik oluşabilir. Bu sebeple yaşlı insanların kullanmaması tavsiye edilir.

Çocuklarda kullanımı ender olarak ishal ve mide şikayetlerine neden olabilir.

Mide sorunu olanlar: Aloe veranın fazla kullanımı hassas kişilerde mide ağrısı ve kramplara neden olabilir.

Ciddi yanıklar ve cerrahi yaralar: Ciddi yanıklar ve yaralar üzerinde Aloe vera kullanımı iyileşme sürecini geciktirebilir.

Bağırsak hastalıkları olanlar: Crohn hastalığı, ülseratif kolit ya da tıkanma gibi bağırsak hastalıklarından birine sahipseniz aloe vera kullanmamalısınız.

Hemoroid hastaları: Hemoroidiniz var ise, aloe verayı çok dikkatli kullanmalısınız. Günlük doz aşımı tavsiye edilmemektedir.

Böbrek hastaları: Böbrek sorunlarınız varsa, kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.

Ameliyat öncesi ve sonrasında: Aloe vera kan şekeri düzeyini etkileyebildiği için ameliyat öncesi ve sonrasında kullanımı önerilmez. Ameliyattan iki hafta önce kullanımını bırakmanız gerekmektedir.

 

Latest Posts

En Çok okunanlar