Perşembe, Nisan 25, 2024

Dudak Yanması Neden Olur? Dudak Yanmasına Ne İyi Gelir?

Dudak Yanması Neden Olur? Dudak Yanmasına Ne İyi Gelir?

Dudak yanması ve bölgedeki öteki tahriş türleri oldukça sık görülmektedir. Dudakların ince derisinde, koruyucu hidro lipid filmi ve kurumasını önleyen sadece birkaç sebum bezi bulunur. Dudak yanmasının en yaygın sebepleri soğuk, rüzgar ya da kuru hava gibi sert iklim koşullarıdır. Ayrıca bu şeklinde durumlarda dilin dudağa sık münasebet ettirilmesi, yanma, kuruluk ve kaşıntı benzer biçimde belirtileri şiddetle çoğaltır.

Dudak derisi, insan suratının diğer bölgelerinden çok farklı bir cilt yapısına sahiptir. Cildin diğer bölgelerine kıyasla kanla oldukça iyi beslenen dudaklar, birçok duyarlı sinir ucu barındırır. Tüm bu sebepler , çevresel yahut fiziksel faktörlerden meydana gelen hasarlara karşı yüksek bir duyarlılık oluşturur. Dudakların bu duyarlı yapısı sebebiyle, birtakım durumlarda kolayca yanma, kuruma ve gerginlik ortaya çıkabilir.

Dudak Yanması Nedenleri

Burnun tıkalı olması sebebiyle uzun vakit ağızdan soluk almak şeklinde birçok niçin ve tesir, dudak yanmasına yol açabilir. Dudaklarda oluşan geçici yanmanın zararsız sebepleri, rüzgar, kuru hava, su ve vitamin eksikliğidir. Ayrıca alkol tüketimi de vücudu susuz bırakarak dudak kuruması ve yanmaya sebep olabilir.

Dudak Yanması Neden Olur? Dudak Yanmasına Ne İyi Gelir?

Sıralanan bu faktörler, dudak çevresindeki sebum bezlerinin az olmasından dolayı öncelikle  gerginlik, arkasından yanma ve ondan sonra ise kaşıntı veya çatlaklar oluşturabilir. Aynı zamanda birtakım dış uyaranlar da dudak yanmasına ve tahrişe neden olabilir. Bunlar, kullanılan birtakım ilaçlar, yiyecekler ve sigara dumanı gibi belirli etkenlerdir.

Dudakların yanması, nadir durumlarda bütün vücudu etkileyen hastalıklardan da kaynaklanabilir. Diyabet, demir eksikliği, uzun süreli açlık yada diğer kronik hastalıklar, belirli metabolik süreçler kanalıyla dudak yanmasına nedeni olabilir.

Dudak Yanmasına Ne İyi Gelir?

Çoğu dudak şikayeti, basit nedenlerden kaynaklanması niteliğinde birtakım organik tedavi yöntemleriyle yada kendi kendine iyileşebilir. Dudak yanmasıyla karşılaşanlar öncelikli olarak ehil miktarda su içmeye özen göstermeli, bu zaman zarfında alkol ve tütün mamüllerinden kaçınmalıdır.

Badem yağı, shea hasım ve kakao hasım, dudakların ihtiyacı olan rutubet bakımından zengindir. Bu naturel yağlar dudak yanması için süratli bir rahatlatma sağlayabilir. Özellikleri kanıtlanmış diğer bir naturel tedavi de baldır. Bal, dudak cildini dezenfekte ederek iyileşme periyodunu destekler ve yanma şeklinde semptomları hafifletebilir.

Dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan diğer bir nokta da , silikon veya mineral yağ bazlı ürünlerin kullanılmamasıdır. Bu bileşenler ilk başta besleyici bir etkiye sahip şeklinde görünse de uzun solukta aslına bakarsanız hassas, çatlamış dudak derisini daha da kuruturlar. Yapay yağlar uygulamadan derhal sonrasında buharlaşır ve geride ne besleyici ne de koruyucu ince bir tabaka bırakabilir.

Dudak Yanması Neden Olur? Dudak Yanmasına Ne İyi Gelir?

Dudak Yanmasını Önlemek İçin Faydalı İpuçları

  1. Dudaklarınızı dilinizle ıslatarak nemlendirmeye çalışmayın ! Bu rahatsızlık hissini kısa vadede giderir ancak tükürüğün içerdiği enzimler tahriş olmuş dudakları daha da kurutarak yanma, çatlama ve kaşıntı benzer biçimde emareleri artırır.
  2. Doğal yağlar içeren bir dudak kremi tercih edilmelidir. Mineral yağ, yapay olarak üretilmiş silikon yağları, katı yağlar yada diğer kimyasal katkı maddeli bileşenler içeren ürünleri tercih etmemelisiniz.
  3. Yanan kuru dudaklar, tahriş edici yiyeceklerle (oldukca soğuk, sıcak veya baharatlı) direkt olarak dudaklara temas etmemelidir.
  4. Gün içerisinde yeterince sıvı tüketilmelidir. Aksi takdirde vücudun sıvı dengesi düşecek ve dudaklar daha kuru bir durumda olacaktır
  5. Uzun süren şiddetli kaşıntı ve ağrıya neden olan durumlar için kesinlikle bir dermatoloğa başvurulmalıdır.

Sağlıklı ve mutlu günler dileriz !

Latest Posts

En Çok okunanlar