Cuma, Nisan 26, 2024

WBC NEDİR? WBC YÜKSEKLİĞİ VE DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMA GELİR?

WBC NEDİR?

Tam kan sayımı tahlillerinde karşımıza çıkan WBC Nedir sorusuna cevap olarak, İngilizce olarak ‘white blood cell’ kısaltması yani beyaz kan hücresi (akyuvar) anlamına gelmektedir. Akyuvarlar, bağışıklık sisteminin en önemli parçalarından biridir. Vücudumuzun sağlıklı kalabilmesi için bakteriler, mantarlar, zehirli toksinler ve virüsleri tanır ve onların yok edilmesini sağlarlar.

WBC Değeri Kaç Olmalıdır?

wbc değeri
wbc değeri

Kan tahlillerinde bu wbc değeri yeni doğmuş bebeklerde çok yüksektir ancak yaşları ilerledikçe bu değerler düşer. Aynı şekilde hamileliğin son dönemlerinde de bu değer yüksek çıkabilir. Farklı laboratuvar ortamlarında farklı referans değerleri olabilmekle beraber mikrolitre (mcl) olarak bakıldığında :

  • Yeni doğanlarda: 9.000 ila 30.000 arasında,
  • 2 yaşından küçük çocuklarda 6.200 ila 17.000 arasında,
  • 2 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinlerde 5.000 ila 10.000 arasında WBC değerleri normal kabul edilmektedir.

WBC YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?

Kan değerlerinde bu değerin yüksek çıkması  vücutta bir enfeksiyon veya başka bir hastalık olduğu, bu hastalıktan dolayı vücudun savunulması için yoğun antikor üretildiği anlamına gelir.

Wbc değerinin yüksek çıktığı durumlarda:  Alerjik hastalıklar, Otoimmün hastalıklar ve bağışıklık sisteminin bozuk olması, Eklem iltihapları, Kortizon ilaçlarının kullanılması, Kemik iliği tümörleri ve hastalıkları, Kansızlık (anemi), İltihap oluşumu ve enfeksiyonlu hastalıklar, Yaralanmalar, yanmalar gibi doku zedelenmeleri ve hasarları gibi durumları işaret edebilir.

WBC DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMA GELİR?

Tam kan sayımı tetkikinde sıklıkla karşılaşılan WBC değeri düşüklüğü, beyaz küre düşüklüğüne işaret eder ve tıp dilinde bu duruma lökopeni adı verilir.

Bazı durum ve hastalıklarda lökopeni görülebilir. Bunlar ; Nezle, grip dahil virüslerin yol açtığı hastalıklar, Vücudun bağışıklık sisteminin bu hücreleri ve kemik iliğini harap ettiği durumlar, Şiddetli ve bakterilerin yol açtığı infeksiyonlar, İlaçlar, Kemik iliği yetmezlikleri (Aplastik anemi, myelodisplastik sendrom), Kemoterapiler, AIDS hastalığına yol açan HIV virüsü, Lösemiler, Romatizmal hastalıklar (Lupus, Romatoid artrit gibi), Beslenme bozuklukları, Vitamin eksiklikleri, Radyasyon tedavisi, Verem (Tüberküloz).

Tam kan sayımında bu değerin düşük olduğu görüldüğünde öncelikle panik yapılmaması, bu laboratuvar değerinin lösemi dışında birçok hastalığın bulgusu olabileceğini bilmesi ve ilgili hekim ya da hekimlerle işbirliği yaparak tüm bu hastalıklar açısından değerlendirilmesi gerekmektedir.

Latest Posts

En Çok okunanlar